Православный календарь на 21 августа 2021 года




Кондак святителя Емилиана, глас 3: Добляго тя поборника по Троице явльшася/ Церковь славит, поющи, Емилиане,/ за нюже пострадал еси./ Сего ради почитаем память твою, // языческаго нашествия избави рабы твоя. Тропарь преподобных Зосимы и Савватия Соловецких, глас 8: Яко светильницы явистеся всесветлии/ во отоце окиана моря,/ преподобнии отцы Зосимо и Савватие,/ вы бо, крест Христов на рамо вземше,/ усердно Тому последовасте/ и, чистотою Богови приближившеся,/ отонуду силами чудес обогатистеся./ Темже и мы любезно притекаем к ракам честных мощей ваших/ и умильно глаголем: // о преподобнии, молите Христа Бога спастися душам нашим. Ин тропарь преподобных Зосимы и Савватия Соловецких, глас 4: Постническое и равноангельское житие ваше,/ преподобнии отцы Зосимо и Савватие,/ вселенней познаны сотвори вас;/ чудодеянии различными, богоноснии, просвещаете // верою призывающия вы и чтущия честную память вашу. Кондак преподобных Зосимы и Савватия Соловецких, глас 2: Христовою любовию уязвившеся, преподобнии,/ и Того крест, на рамо вземше, понесли есте,/ божественне вооружившеся на невидимыя враги/ и непрестанныя молитвы, яко копие в руках имуще,/ крепко победили есте бесовская ополчения;/ благодать Господню приемше целити недуги душ и телес/ притекающих к ракам честных мощей ваших,/ чудес лучи испущаете всюду./ Тем зовем вам:/ радуйтеся, преподобнии отцы Зосимо и Савватие, // монахов удобрение.

В покаянии мы снова возвращаем Бога на свое место в нашей жизни, мы себя потесняем, уступая место Богу. А если не будем потеснять себя, то никогда не уйдем с этого центрального места, и Бог навсегда уйдет из нашей жизни, как бы мы ни уверяли себя в том, что мы верующие люди. Итак, мы должны помнить, что покаяние – это и есть обращение к Богу. Не может быть обращения без покаяния, а без обращения не может быть и возвращения Бога в нашу жизнь. Отказываясь от своего собственного «я», мы восстанавливаем тот порядок жизни, который Богу и было угодно учредить при творении мира и человека. В покаянии мы как бы воссоздаем Божий замысел о мире и человеке.

Богослужебные указания


Февраль 2014