Православный календарь на 26 июня 2024 года



Мц. Акилины (293). Свт. Трифи́ллия, еп. Левкуси́и Кипрской (ок. 370). Прп. Александры Дивеевской (1789). Прпп. Андрони́ка (ок. 1395) и Саввы (XV) Московских. Мц. Антонины (284–305). Прпп. Анны (826) и сына ее Иоанна (IX). Сщмч. Алексия Архангельского пресвитера (1918); мц. Пелагии Жидко (1944). Рим., 80 зач., I, 18–27. Мф., 12 зач., V, 20–26.

Тропарь Пятидесятницы, глас 8:

Благослове́н еси́, Христе́ Бо́же наш,/ И́же прему́дры ловцы́ явле́й,/ низпосла́в им Ду́ха Свята́го,// и те́ми уловле́й вселе́нную, Человеколю́бче, сла́ва Тебе́.

Кондак Пятидесятницы, глас 8:

Егда́ снизше́д язы́ки слия́,/ разделя́ше язы́ки Вы́шний,/ егда́ же о́гненныя язы́ки раздая́ше,/ в соедине́ние вся призва́,// и согла́сно сла́вим Всесвята́го Ду́ха.

Тропарь мученицы Акилины, глас 4:

А́гница Твоя́, Иису́се, Акили́на/ зове́т ве́лиим гла́сом:/ Тебе́, Женише́ мой, люблю́,/ и, Тебе́ и́щущи, страда́льчествую/ и сраспина́юся и спогреба́юся Креще́нию Твоему́,/ и стражду́ Тебе́ ра́ди, я́ко да ца́рствую в Тебе́,/ и умира́ю за Тя, да и живу́ с Тобо́ю,/ но я́ко же́ртву непоро́чную приими́ мя, с любо́вию поже́ршуюся Тебе́.// Тоя́ моли́твами, я́ко Ми́лостив, спаси́ ду́ши на́ша.

Кондак мученицы Акилины, глас 2:

Де́вства твоего́ добро́тами предочи́стивши ду́шу твою́,/ на высоту́ муче́нием востекла́ еси́,/ Акили́но всечестна́я,/ любо́вию Жениха́ твоего́ Христа́ уязви́вшися,/ Ему́же со А́нгелы предстои́ши, веселя́щися,// с ни́миже не преста́й моля́ся о всех нас.

Тропарь святителя Трифиллия, глас 4:

Пра́вило ве́ры и о́браз кро́тости,/ воздержа́ния учи́теля/ яви́ тя ста́ду твоему́/ Я́же веще́й И́стина,/ сего́ ра́ди стяжа́л еси́ смире́нием высо́кая,/ нището́ю бога́тая,/ о́тче Трифи́ллие,/ моли́ Христа́ Бо́га// спасти́ся душа́м на́шим.

Кондак святителя Трифиллия, глас 8:

Изря́дством жития́ чистоту́ де́вства прие́м, Трифи́ллие,/ первопресто́льник показа́лся еси́ Левкуси́и/ и яви́лся еси́ тем провозвести́тель и богоразу́мия наста́вник.// Сего́ ра́ди ра́достно взыва́ем ти: ра́дуйся, святи́телей украше́ние.

Чем убедительнее, сильнее становится эта миссия Церкви, тем большее противление она вызывает. По милости Божией мы живем в стране, где сегодня большинство людей верующие, и во власти люди православные, и условия для церковного бытия благоприятные, и церковную проповедь никто не ограничивает. Церковь живет самостоятельно и свободно, и тем больше ответственность на архипастырях, пастырях и на всем нашем народе. Мы должны действительно вносить в жизнь всего нашего общества и всего нашего народа мир и любовь, содействовать установлению добрых отношений между национальностями – а это особенно важно в таких регионах, как Кавказ, – между представителями разных социальных групп и людьми разных материальных возможностей. Церковь есть община примирения и любви, и мы ни в коем случае ни своим поведением, ни своей проповедью не должны служить чему-то противоположному.

Богослужебные указания


Февраль 2014