Пятница. Преображение Господа Бога и Спаса нашего Иисуса Христа.
Бденная служба праздника Преображения Господня совершается по Минее.
На великой вечерне кафизмы нет («Блажен муж» не поется).
На «Господи, воззвах» стихиры праздника, глас 4-й – 8 (каждая стихира – дважды). «Слава, и ныне» – праздника, глас 6-й: «Прообразу́я Воскресе́ние Твое́…».
Вход. Прокимен дня. Паримии праздника – 3.
На литии стихиры праздника, глас 2-й. «Слава» – праздника, глас 5-й: «Прииди́те, взы́дем на го́ру…», «И ныне» – праздника, глас тот же: «Зако́на и проро́ков…».
На стиховне стихиры праздника, глас 1-й (со своими припевами). «Слава, и ныне» – праздника, глас 6-й: «Петру́, и Иа́кову, и Иоа́нну…».
По Трисвятом – тропарь праздника, глас 7-й (трижды).
На утрене на «Бог Господь» – тропарь праздника, глас 7-й (дважды). «Слава, и ныне» – тот же тропарь.
Кафизмы 19-я и 20-я. Малые ектении. Седальны праздника (по дважды).
Полиелей. Величание праздника: «Велича́ем Тя, Живода́вче Христе́, и почита́ем Пречи́стыя Пло́ти Твоея́ пресла́вное преображе́ние», и избранный псалом. Седален праздника по полиелее, глас 4-й: «Возше́д со ученики́…». «Слава, и ныне» – ин седален праздника по полиелее, глас 8-й: «Сокрове́нную мо́лнию…». Степенна – 1-й антифон 4-го гласа. Прокимен праздника, глас 4-й: «Фаво́р и Ермо́н о и́мени Твое́м возра́дуетася»; стих: «Твоя́ суть небеса́, и Твоя́ есть земля́». Евангелие – праздника. По 50-м псалме: «Слава» – «Вся́ческая днесь ра́дости испо́лнишася: Христо́с преобрази́ся пред ученики́», «И ныне» – тот же стих. Стихира, глас 5-й: «Божества́ Твоего́, Спа́се…».
Каноны: праздника 1-й со ирмосом на 8 (ирмосы по дважды) и 2-й на 8 (ирмосы по дважды).
Библейские песни «Поем Господеви…».
Катавасия «Крест начерта́в…».
По 3-й песни – седален праздника, глас 4-й. «Слава, и ныне» – тот же седален.
По 6-й песни – кондак и икос праздника, глас 7-й.
На 9-й песни «Честнейшую» не поем, но поем припев праздника: «Велича́й, душе́ моя́, на Фаво́ре преобрази́вшагося Го́спода»1.
По 9-й песни «Достойно есть» не поется. Светилен праздника. «Слава» – тот же светилен, «И ныне» – тот же светилен.
«Всякое дыхание…» и хвалитные псалмы.
На хвалитех стихиры праздника, глас 4-й – 4 (первая стихира – дважды). «Слава, и ныне» – праздника, глас 8-й: «Поя́т Христо́с Петра́…».
Великое славословие. По Трисвятом – тропарь праздника, глас 7-й (единожды).
Отпуст праздника: «И́же на горе́ Фаво́рстей преобрази́выйся во сла́ве, пред святы́ми Свои́ми ученики́ и апо́столы, Христо́с, И́стинный Бог наш, моли́твами Пречи́стыя Своея́ Ма́тере и всех святы́х, поми́лует и спасе́т нас, я́ко Благ и Человеколю́бец».
На часах – тропарь и кондак праздника.
На Литургии праздничные антифоны.
Вхо́дное: «Го́споди, посли́ Свет Твой и и́стину Твою́, та мя наста́виста и введо́ста мя в го́ру святу́ю Твою́».
Примечание. Перед возглашением входного стиха следует произносить «Премудрость, про́сти» (см. примечание 6 января).
По входе – тропарь праздника. «Слава, и ныне» – кондак праздника.
Поется Трисвятое.
Прокимен, аллилуиарий и причастен – праздника.
Апостол и Евангелие – праздника.
Задостойник – припев: «Велича́й, душе́ моя́…» и ирмос: «Рождество́ Твое́ нетле́нно яви́ся…» (и до отдания).
По заамвонной молитве – по традиции, освящение винограда и плодов. Перед чтением молитвы – каждение плодов при пении тропаря праздника и на «Слава, и ныне» – кондака праздника.
Диакон: «Господу помолимся». Певцы: «Господи, помилуй». Иерей читает молитву Служебника «во причаще́нии гро́здия [винограда]»: «Благослови́, Го́споди, плод сей ло́зный но́вый…». Певцы: «Аминь».
Диакон: «Господу помолимся». Певцы: «Господи, помилуй». Иерей читает молитву Служебника «о принося́щих нача́тки овоще́й»: «Влады́ко, Го́споди Бо́же наш…». Певцы: «Аминь».
Примечание. Минея содержит еще две молитвы – «молитву на благослове́ние гро́здия»: «Бо́же, Спаси́телю наш, благоволи́вый виногра́д нарещи́…», и «молитву над вся́ким плодо́м»: «Го́споди, Бо́же наш, положи́вый ве́рующим в Тя…».
Иерей кропит святой водой приготовленные виноград и плоды, произнося: «Освяща́ются плод сей ло́зный и плоды́ сия́, окропле́нием воды́ сея́ свяще́нныя, во и́мя Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха. Аминь» (трижды).
Певцы: «Бу́ди имя Господне…» (трижды) и 33-й псалом. Отпуст Литургии – как на утрене.
На трапезе разрешается рыба.
Примечание. «На трапе́зе же разреша́ем на ры́бу, и еле́й, и вино́, а́ще и среда́ или́ пято́к. [Зри] Подоба́ет ве́дати, я́ко преда́ние и́мамы от Святы́х Оте́ц от спаси́тельнаго сего́ пра́здника Преображе́ния, снеда́ти гро́здие, иде́же обрета́ется. Благослове́ние прие́мше от иере́я. Принесе́ну бы́вшу гро́здию в це́рковь, и по анафо́ре раздробле́ну. Глаго́лется же и моли́тва на благослове́ние гро́здия. Внима́й: Я́ко а́ще кто от бра́тий снест гро́здие пре́жде сицева́го пра́здника, то преслуша́ния запреще́ние да прии́мет, и да не вку́сит гро́здие чрез весь а́вгуст ме́сяц, я́ко запове́данный уста́в презре́в: я́ко да от сего́ навы́кнут и про́чии повинова́тися уста́ву Святы́х Оте́ц. Сие́ же запреще́ние быва́ет и блюду́щим виногра́ды бра́тии. Гро́здию же на трапе́зе по пра́зднице сем, три́жды в неде́лю подоба́ет предлага́тися бра́тии: си́речь в понеде́льник, в сре́ду, в пято́к, да вкуша́ют бра́тия. Сей уста́в быва́ет и на смо́квах, и над про́чими овощьми́, я́ве я́ко времена́ их, ко́е когда́ приспе́ет. Сия́ же глаго́лем кроме́ приноси́мых блюду́щим смо́кви, и раздае́мым: снеда́ют бо сия́» (Типикон, 6 августа).
С 7 по 12 августа – попразднство Преображения Господня.
13 августа – отдание праздника Преображения Господня.
Сноски:
1 По традиции, 1-й припев запевает священник или диакон.